ŞTIAŢI CĂ:
– Îngrăşămintele chimice au un PH în jur de 4,5?
ŞTIAŢI CĂ:
– După 1990 erau cca. 1,5 milioane de terenuri acide în România?
ŞTIŢI CĂ:
– Astăzi sunt peste 6,0 milioane de hectare de terenuri acide în România, dintre care cca. 1 milion de hectare sunt puternic acide (cu PH-ul între 3,6 şi 5) ?
Cauza existenţei unei suprafeţe aşa de mari de terenuri acide este distribuirea îngrăşămintelor chimice acide cu un PH de cca. 4,5 fără a se ţine cont de necesitatea reglării periodice a acidităţii solurilor prin amendarea lor cu amendamente (de exemplu de tipul dolomitei – spunem dolomită în loc de calcar deoarece dolomita are un PH în jur de 9,5 iar calcarul un PH în jur de 9, iar dolomita are în componenţă 2 minerale, unul care reglează aciditatea – carbonatul de Calciu, şi celălalt are efecte benefice asupra plantelor – carbonatul de Magneziu).
Nu contestă nimeni rolul îngrăşămintelor chimice, care aduc aportul specific de minerale necesare dezvoltării plantelor (ex.: fosfor, azot. s.a.), dar mulţi agricultori nu au ţinut cont de faptul că terenurile respective în timp vor deveni acide.
S-A CREAT ÎN TIMP o idee FALSĂ – aceea că prin distribuirea de NITROCALCAR se reglează PH-ul solurilor acide.
De exemplu cum poate regla un sol cu PH-ul 4-6 cu distribuirea a 400 de kg. de NITROCALCAR care are un PH in jur de 7 – şi asta din cauza existenţei în componenţa sa a 25% dolomită (dolomita are în medie un PH de 9,5) ???
NITROCALCARUL poate menţine eventual PH-ul neutru al unui sol nicidecum să-l amelioreze, dar la PH-ul din Buletinul de Analize ataşat nu poate nici să-l menţină, căci este el însuşi acid!
Dolomita amorfa de Delnita se poate utiliza in orice conditii, fara nici o restrictie. In schimb, noi recomandam utilizarea unui test de sol pentru a putea cunoaste aciditatea solului.
Masurarea ph-ului solului va poate ajuta sa aflati daca pamantul este acid sau alcalin. Prin utilizarea dolomitei, se regleaza aciditatea solului pentru a se ajunge la o valoare neutra.
Un ph mai mic de „7” il transforma intr-un sol acid, iar un ph cu o valoare peste „7” , il transforma intr-un sol alcalin.
Cele mai multe plante isi gasesc stabilitatea intr-un sol usor acid, cu o valoare a ph-ului intre 6,2 si 6,8, insa pot exista si anumite exceptii cum ar fi iarba neagra si afinele care cresc cel mai bine intr-un sol cu aciditate mai mare. De asemenea liliacul prefera un sol alcalin.
* Cum se poate testa valoarea ph-ului in sol ?
– Pentru a putea testa valoarea ph-ului, puteti achizitiona un KIT pentru verificarea aciditatii. Testarea solului se poate face in cateva minute cu un dispozitiv digital sau analogic, recomandat de catre noi, inaintea utilizarii dolomitei.
Ph-ul se masoara la o scara cuprinsa intre 0 – 14. Exista o clasificare a solului, dupa tipul ph-ului :
Ph mai mic de 4 – sol extrem de acid
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 4 – 5,5 – sol foarte acid
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 5,5 – 6 – sol mediu acid
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 6 – 6,5 – sol slab acid
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 6,5 – 7 – sol foarte slab acid
Ph cu valoarea de 7 – sol neutru
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 7 – 7,5 – sol foarte slab alcalin
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 7,5 – 8 – sol slab alcalin
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 8 – 8,5 – sol mediu alcalin
Ph cu valorile cuprinse intre valorile 8,5 – 9 – sol puternic alcalin
Ph cu valoarea mai mare de 9 – sol extrem de alcalin